„Колкото по-често се справяме със ситуации извън „зоната ни на комфорт“, толкова по-добре за нас и хората около нас.” Това сподели за Радио Варна Диана Настева, ръководител на варненското Сдружение „Няма невъзможни неща”, в което членуват младежи със затруднения. Поводът – пътуване до Финландия, в което освен основната цел – обучение за обмен на младежи, тя се подлага на едно екстремно преживяване, което днес й дава още по-голяма самоувереност във всичко, което прави. Като на шега се включва в едно финландско забавление, в което трябва да се влезе в заледено езеро. Какво се случва после?

 

 

-Бяхме в едно село на три часа от Хелзинки, не мога да му кажа името много  е сложно, насред гори, езера  и тук-там селца и много сняг. Всъщност очакванията ми за Финландия бяха твърде различни. Аз очаквах някакъв огромен студ, някакви виелици,  едва ли не –  Северния полюс, но не беше чак толкова студено. В Хелзинки също. Така че, това бе един от резултатите от моето обучение там – да нямам очаквания, когато се срещам с хора, когато извършвам различни дейности или в случая – когато пътувам в чужбина.

 

Какво интересно Ви се случи по време на този едноседмичен престой във финландското  село?

 

-Освен хубавото,  обучение две много интересни неща. Например имаше една много голяма постройка в която имаше една обща сауна, в която всички участници си направихме график как да ползваме. След това както сме по бански, излизаме от сауната и отиваме до близкото езеро, което е на 20 метра, и влизаме в ледената вода. Смятах, че ще е много студено, но не е така. Когато човек престои малко в сауната той се сгрява и когато излезеш на снега, ако ходилата ти са обути в чорап най-добре, можеш да вървиш по снега. Аз не влязох до шията в ледената  вода, не защото беше ледена, а защото беше тъмна и черна. Мен  това ме притеснява. Само си намокрих краката и така два-три пъти, не само веднъж. И е много приятно. Просто зарежда по друг начин тялото на човек.

 

А другото? За още едно казахте, вълнуващо, което няма да забравите през целия си живот?

 

-Да, да, да…Това беше върха на сладоледа. В това селище, в което се намирахме, бе организирано за местните жители някакви целодневни забавления. Едното беше  влизане в заледеното езеро със специален костюм.

 

Това, което вие сте правили вече по бански през нощта?

 

-Да, но това е нещо по-различно и ние се записахме. Облякоха ни в едни специални оранжеви костюми,  обаче с по няколко номера по-големи от нас. Голям смях падна!

В един момент се оказа, че с тези костюми ще ни пускат в езерото, но се чудехме – ще плуваме ли, ще се държим ли за нещо? А то езерото е зеледено от краищата и само в средата голяма част от него не е заледена.

Екшънът започна като казаха „ Иди по-нататък, плувай по-нататък и излез върху твърдия лед”. С набиране излязох на леда и ни казаха да отидем по-настрани. Казват ни го хора от спасителния екип, които ни обясниха с какво сме облечени и как да плуваме вътре.

Интересното беше, че тогава те започнаха да скачат върху леда. Скачаха върху тънката му част. И той се счупи! И ние  потънахме  във водата, което е всъщност страшното преживяване! Неочаквано, изненадващо! А  водата е ледена…Изплувах някак отгоре и започнах да се чудя какво става? И се чудех защо тези хора стоят на една крачка от мен и не ми подават ръка да изляза ?!

Някои излязоха, а други се бориха да излязат върху едни ледени късове до себе си.

 

Човек в един момент започва да се опитва да се спаси. И всъщност това е цялата идея! Това е била и целта, но ние не я разбрахме в началото и за нас беше изненада. Когато успях с много усилия да се изкача на леда, тогава разбрах защо те не ми помагат –  защото целта е да те научат сам да излезеш.А не просто да те извадят.Т.е. сам да намериш вътрешния си потенциал.

 

След това ледено преживяване във Финландия вярвате ли повече в себе си?

 

-Да, разбира се! През последните години се опитвам поне веднъж годишно да се подложа на някакво такова изпитание. Човек трябва да го прави, защото иначе става едно застояване. Човек като се постави извън зоната на комфорт, преодолява вътрешни бариери, намира сили в себе си и повишава  дори собственото си самочувствие. Както и  увереността в себе си!

За възможностите в невъзможното

За възможностите в невъзможното

Диана Настева e жена, за която няма невъзможни неща. Тя е майка на три деца, едното от които е дете с увреждания. Диана е и движещата сила на Сдружение „Няма невъзможни неща“. Основател  на клуб „Хвърчило“, социално предприятие и младежкото пространство ХамелеОN....

Монтират соларни панели във Варна за безплатно зареждане на мобилни устройства – интервюта и репортажи в медиите

Монтират соларни панели във Варна за безплатно зареждане на мобилни устройства – интервюта и репортажи в медиите

Във Варна започна монтирането на общо 17 соларни панела, предназначени за зареждане на мобилни устройства. Те могат да се използват безплатно от гражданите и гостите на града. Инициаторите очакват, че с реализирането на проекта градът ще стане по-модерно и...

Младите хора във Варна искат „младежки“ площадки и по-удобна градска среда – репортажи и интервюта в медиите

Младите хора във Варна искат „младежки“ площадки и по-удобна градска среда – репортажи и интервюта в медиите

Сдружение „Няма невъзможни неща” ще оборудва младежки площадки със соларни панели Радио Варна 06.07.17  Оригиналната статия – тук Оборудват места за младежи със соларни панели Радио Варна - 02.08.2017 Оригиналната статия – тук Оборудването на почти 40 места за младежи...